Likability in beeld: facts & tips!

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 10:30

Hoe professioneel en gevestigd je onderneming ook is, nu we allemaal beeldbellen staan we plots weer op hetzelfde level. We communiceren via ons scherm. En daarmee worden we gedwongen ons opnieuw bewust te worden en keuzes te maken over hoe we dat doen. Hierdoor gebeurt er iets bijzonders. Want we leren onszelf beter kennen. En elkaar weer zien en aankijken, meer nog dan we gewend waren. Onze stem, gebaren, mimiek en techniek. Willen we leren, dan moeten we uit die comfortzone komen! Jong en oud. Ervaren of onervaren. En dat werkt eerder in ons voordeel dan nadeel, blijkt uiteindelijk. Mits we bereid zijn nieuwe vaardigheden te leren!

LIKABILITY

Likability, zo laat de auteur van het boek 'Captivate' weten, neemt toe als we anderen tonen dat we ze leuk vinden. Als we ronduit lachen naar iemand, oogcontact maken en aardige dingen zeggen, vinden we iemand direct leuker. Kinderen die hun klasgenootjes openlijk hun genegenheid toonden bleken populairder en kregen meer likability. En dat geldt ook voor volwassenen. Iemand die durft te tonen dat ie jou leuk vindt, krijgt direct meer gunfactor terug van jou. 

COMMUNICATIE OM LIKABLE VAN TE WORDEN

Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat jij zonder aarzeling emoties laat zien in je non-verbale communicatie en laat merken dat je de ander aardig vindt. Wat laat je dan zien in je mimiek, gebaren en stem? 

 

MIMIEK

Je hele gezicht laat emotie en beleving zien in reactie op de ander en tijdens het vertellen van je eigen verhaal. Je wenkbrauwen(musculus corrugator) trekken op uit verbazing, verwondering, nieuwsgierigheid of wanneer je enthousiasme voelt. De kringspier rond je ogen, de musculus orbicularis, spant aan wanneer je lacht of als er emoties zijn als afschuw of onbegrip. Je neusvleugels spreiden zich of je neus trekt op bij hard schaterlachen, bij afwijzing of ontkenning. Je wangspieren (bucinator) spannen zich aan wanneer je glimlacht, vriendelijkheid laat zien of schaterlacht. De orbicularis oris, oftewel je lippen tuiten, spreiden, openen of spannen zich aan tijdens spreken en het uitdrukken van emoties. Je musculus masceter, de kaakspieren alias kauwspieren, spannen zich aan bij inspanning, inhouden van emoties, agressie of nervositeit. 

GEBAREN

Emotie betekent letterlijk: beweging. Bij grote emoties tonen we grotere gebaren dan bij kleine emoties. Hoe meer ‘vuur’, hoe meer passie, agressie en hoe groter en krachtiger onze bewegingen. Dat er vervolgens weer een grens zit aan de mate waarin emotie mag worden getoond is duidelijk. Contrôle wint het altijd van contrôle-verlies. Als je alles maar doet vanuit de eerste impuls dan wordt het voor anderen bedreigend. Dus we ontwikkelen, als het goed is, sociaal aangepast gedrag. En daar zit ‘m de uitdaging, zoals ik later uitleg in dit artikel.

STEM

We houden van stemmen met contrast en warmte. Want intonatie en levendigheid geeft meer betekenis en warmte.

LAST BUT NOT LEAST: OOGCONTACT!

We kunnen ons makkelijker verbinden met mensen die oogcontact maken. Uit ogen kunnen we enorm veel betekenis lezen. We vertrouwen mensen die oogcontact maken en congruentie laten zien met datgene wat ze zeggen en doen. Gebrek aan oogcontact leidt altijd tot onuitgesproken interpretaties. Om dat laatste wat complexer te maken: er is wat oogcontact betreft verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen. Dat is uiteraard ook afhankelijk van wie jij bent als persoon, hoe open je bent, wat je familie je heeft voorgeleefd en wat je cultuur en omgeving je hebben geleerd. Mannen kijken elkaar over het algemeen duidelijk minder lang aan tijdens gesprekken. Oogcontact langer dan 3 seconden wordt als onwennig ervaren of als een signaal van betekenis. Vrouwen daarentegen zijn gewend elkaar langer aan te kijken tijdens gesprekken en ervaren daarin juist meer contact en erkenning. Hoe dat zich verhoudt tijdens beeldbellen is nog niet in onderzoek te vinden.

SAMENGEVAT

Onze likability neemt toe als we, terwijl we oogcontact hebben, levendigheid (emotie) laten zien en horen in onze mimiek, gebaren en stem. Dat is niet alleen aantrekkelijker voor de ander om naar te kijken en te luisteren, we worden daardoor ook beter beschouwd als betrouwbaar en overtuigend. Hoe minder kaakbeweging en mimiek, hoe minder likable en overtuigend.

AANGEPAST GEDRAG

Vanuit onze angst om afgewezen te worden (bijvoorbeeld als we openlijk onze genegenheid of emoties tonen) ontwikkelen we al heel vroeg onze cultureel en systemisch bepaalde maskers en daarop gebaseerd aangepast sociaal gedrag. En daar beginnen we ons gevoel van comfort te verliezen wanneer we elkaar in de ogen kijken of heftige emoties voelen. We houden onze gezichtsmimiek liever vlak en onverschillig zodat we ogenschijnlijk minder risico lopen op afkeuring. Ons aangepaste gedrag resulteert in een afgevlakte mimiek en uitdrukking. We houden ons in. En daarmee begint vervolgens de self-fulfilling prophecy. Je laat bijna niet meer zien aan de ander wat je voelt. De ander kan vervolgens jouw emotie niet meer lezen en anticipeert, interpreteert. Want er is geen congruentie meer tussen wat je zegt en wat je laat zien. En van daaruit ontstaat een disfunctionele communicatie. En die situaties kennen we allemaal, zowel in ons privéleven als in werksituaties. Kortom: je mag veel meer mimiek laten zien en meer stemdynamiek laten horen dan je gewend bent. Dat is wennen inderdaad, maar het werkt!

5 TIPS DIE JE LIKABILITY IN BEELD DIRECT VERGROTEN

1. Op je laptop is je camera meestal een vaag zwart puntje. Je ogen kunnen niet makkelijk kijken naar iets dat niet opvalt. Dus plak als je gaat beeldbellen een contrasterende vorm om je camera heen.

 

2  Knip altijd je neushaar:-) of beter: positioneer je laptop op ooghoogte. Zodat je nooit naar beneden kijkt in het gezicht van de ander en de ander omhoog moet kijken naar jouw gezicht. 

3.  Zet een extra bureaulamp naast je PC of laptop. Als het te donker wordt of je hebt teveel contrastlicht vanuit een raam dan zijn je ogen en mimiek niet goed zichtbaar. Je herkent het ook bij anderen; je kijkt dan tegen een donker gezicht aan. Een extra lamp aan de voorzijde van je gezicht kan dat compenseren. Let op: voorkom overbelichting en daarmee te harde contrasten.

4.  Voorkom reflectie in de ruimte. Dat verslechtert je verstaanbaarheid. Gebruik ALTIJD een headset of koptelefoon met microfoon of 'oortjes'. Bovendien hoor je jezelf beter en elimineer je omgevingslawaai iets meer.

5.  Spreek zachter dan je gewend bent. De techniek brengt jullie dichter bij elkaar dan je denkt. Je mond zit namelijk bijna IN het oor van de ander. Daardoor klinkt je stem professioneler en warmer.

CONCLUSIE:

Hoe mooi is het om je, juist nu we zoveel beeldbellen, te ontwikkelen wat je communicatie betreft. Om meer lef te krijgen in het laten zien en horen wat je zegt en beleeft. Meer je mimiek te gebruiken, oogcontact te maken, je stem duidelijker en dynamischer in te zetten. Het levert je meer contact en kwaliteit op in je gesprekken. Ik wens je heel veel mooie, warme, inspirerende gesprekken toe. Online én offline. En ik hoor of lees heel graag meer over jouw ervaringen!

#beeldbellen #presenteren #oogcontact #verbinding #connection 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.