Soms zeggen we tegen elkaar: ‘Je moet beter ar-ti-cu-le-ren.’ Of: ‘Praat eens wat harder. Ik kan je niet goed verstaan.’ En dan bewegen we onze mond overdreven. Je overtuigingskracht begint natuurlijk met je articulatie. En articulatie is niets meer of minder dan een vaardigheid van spieren: met je mond en tong vorm je de klanken in je mond. Je kunt zelfs tijdens zacht praten nog goed verstaanbaar zijn. Dat hangt niet af van het volume van je stem. Verstaanbaarheid wordt bepaald door de combinatie van de voorspelbaarheid van je taal, de herkenbaarheid van je stem en je articulatie. Voldoende beweging en kracht van je tong, timing en mobiliteit van alle spieren kun je trainen.

Ook als je een dialect of accent hebt en dat wilt leren sturen is begeleiding belangrijk. De stemcoach geeft je aanwijzingen waardoor je de klank kunt aanpassen. En zie het als extra gereedschap: je kunt het pakken wanneer je het nodig hebt en je wordt echt geen andere persoon door een nieuwe manier van spreken aan te leren. Zie het als een tweede taal leren spreken; jij bepaalt wanneer je het toepast.

 

Deze trainingen worden meestal individueel gegeven, omdat er specifiek gekeken wordt naar de spiergroepen die bij jou nog onvoldoende ontwikkeld zijn en de training wordt aangepast aan jouw tempo en vaardigheden. Maar; groepstraining is mogelijk, met name als het gaat om de basisvaardigheden.